Arctic Point

Matkailumarkkinassa on valtava tarjonta erilaisista matkamuistoista, mutta markkinassa on paikkansa laadukkaalle design-tuotteelle, joka sisältää teknologiaa. Idea Napapiirille, Joulupukin pajakylään osoittavasta kompassista tuli Rovaniemeläisen GranCarage Oy:n yrittäjältä. Kompassi Napapiirille on ohjelmoitu osoittamaan pohjoisnavan sijaan Rovaniemen Napapiirille, päätyisipä matkamuisto minne tahansa päin maailma.


Prototyypin suunnittelun lähtökohtana TEQU:lla oli sulauttaa perinteiset ja laadukkaat materiaalit yhteen pieneen tilaan sovitetun teknologian kanssa. Kokonaisuudesta tavoiteltiin mahdollisimman kompaktia kokonaisuutta, jotta matkamuisto olisi kokonsa puolesta helppo sujauttaa täpötäyteenkin matkalaukkuun.


Kompassin suunnittelussa huomioitiin myös tuotteen skaalautuvuus ja kompassin viisarin osoitussuunta onkin valmistusvaiheessa ohjelmoitavissa mihin tahansa haluttuun suuntaan ja tuotteen ulkoasun muotoilua voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Kompassin tekniikka

Kompassi napapiirille -prototyypin tekniikka koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa on älykompassi ja toinen osa on älykompassin latausteline. Älykompassin tekniikan suunnittelussa on keskitytty löytämään mahdollisimman pieniä komponentteja, joita voidaan käyttää ilman tarvetta laajemmalle piirilevysuunnittelulle.

Tekniikan äly on ohjelmoitu Arduino-yhteensopivalle Seeed Studio XIAO nRF52480 IoT-alustalle. Alustaan on liitetty pieni litium-akku, Qi-yhteensopiva langattoman latauksen vastaanotin ja ohjainyksikkö, suuntatietosensori (kiihtyvyys, asento + magnetometri), GNSS-vastaanotin sekä digitaalisesti ohjattava Neopixel LED-valonauha. Lataustelineen tekniikka koostuu langattoman latauksen vastaanottimesta, joka saa virtansa USB-liitännästä.

Älyn toiminta perustuu sensoreilta saataviin tietoihin. Käynnistyessään älykompassi määrittää ensin sijaintinsa koordinaatit. Tämän jälkeen laite laskee magnetometriltä saatavan pohjoissuunnan sekä laitteelle etukäteen määritellyn kohteen koordinaattien perusteella suunnan ja sytyttää suuntaa vastaavan LED-valon kompassin kehältä.

Making of KompassiKompassi Napapiirille toteutettiin osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.