Pelillisyyttä laskettelurinteeseen
Rinneproto SlopeFlipin eli Sloupparin suunnittelu alkoi tavoitteesta luoda interaktiivinen tai pelillistävä elementti, joka viihdyttää ja kannustaa lapsia laskettelurinteessä. Rovaniemeläisen Playground Solutions Oy:n yrittäjän ideasta kehitetty proto on suunniteltu rakenteiltaan kustannustehokkaaksi, ja ratkaisuissa on mietitty kokoonpanon ja huollon helppoutta sekä turvallisuutta. Kun Sloupparia läpsäisee ohi laskettaessa, päästää interaktiivinen elementti kannustavia huudahduksia ja innostaa laskijoita uusiin laskuihin.
Inspiraatiota proton kehittelyyn haettiin suoraan kohderyhmältä eli nuorilta. TEQU kävi ideoimassa Ylikylän koulun 6BD-luokan oppilaiden kanssa miltä interaktiivinen, laskijoita kannustava elementti laskettelurinteessä voisi näyttää. Oppilaat hahmottelivat ideat piirtäen ja kirjoittaen paperiarkeille. Arkkeja hyödynnettiin projektitiimin ideoinnin aikana ja ne inspiroivat kehitettyjä ja yhteistyöyritykselle esiteltyjä konsepteja. Sama luokka oli seuraamassa katsomossa keväällä 2023 livestriiminä toteutettua ja edelleen youtube-videona löytyvää Keväthankien Protolive -lähetystä, jossa valmis SlopeFlip esiteltiin. Nuoret olivat kehitystyöstä todella kiinnostuneita ja innoissaan siitä, että pääsivät osallistumaan ideointiin ja lopputapahtumaan.
TEQU testasi valmista protoa muutaman nuoren kanssa lasketellen Lapin Ammattikorkeakoulun kampuksen lähettyvillä olevalla joen törmällä. Samalla päivän aikana kuvattiin Sloupparin esittelyvideo. Lisäksi proton pohjalta palvelumyyntinä toteutettu tekninen ratkaisu on ollut testissä Ruka Ski Resortilla talvikaudella 2022-23. Testin aikana läpsäytyksiä on tullut jopa 25000!
SlopeFlipin tekniikka
Tekniikka on jaettu kahteen eri laatikkoon. Ensimmäisessä laatikossa on äly, sensorit ja äänentoisto, toisessa on akku sekä virransyötön elektroniikkaa että virtanappi. Akkulaatikko ja tekniikkalaatikko on kytketty toisiinsa pikaliittimellä ja akkulaatikko on helppo irrottaa ladattavaksi.
Proton älynä toimii Arduino MKR WAN 1310, joka on liitetty Arduino MKR Connector Carrier liitäntäkorttin. Liitäntäkortissa on useita liitäntöjä eri tekniikkaa käyttäville sensoreille ja oheislaitteille. Grove ADXL345 kiihtyvyyssensori tunnistaa ja laskee läpsyjä sekä seuraa asentoa, Adafruit FX Sound Board soittaa esitallennettuja äänitiedostoja, Adafruit Stereo 20W Audio Amplifier vahvistaa ääntä kaiuttimelle ja Adafruit INA260 jännitesensori mittaa akun jännitetasoa.
Sensoreiden tuottama data välitetään pilvipalveluun Digitan tarjoaman LoRaWAN IoT-radioverkon kautta. Pilvipalvelussa toimiva Node-RED sovellus sekä käsittelee että visualisoi dataa nettisivustolla. Sovellus monitoroi sensoreiden tietoja ja näyttää hälytyksen käyttäjälle, jos se havaitsee että SlopeFlip on kaatunut tai jos sen akusto on tyhjentymässä. Lopuksi data tallennetaan tietokantaan. Tietokantaan tallennetusta datasta voidaan muodostaa tilastoja esimerkiksi käyttäjämääristä.
Tutustu SlopeFlipin ääniraitoihin!
Making of SlopeFlip
SlopeFlip toteutettiin osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.