Älykäs halkoautomaatti

Ajatus Klapimaatin eli älykkään halkoautomaatin toteutukseen lähti halkoja laavuille toimittavien tahojen aloitteesta; laavujen puita poltettiin tuhlaillen ja jopa varastettiin. Tästä syystä tavallinen tulistelija saattoikin tulla laavulle, jossa ei ollut jäljellä enää klapin klapia poltettavaksi.

Laavuille haluttiin keksiä sen käyttäjiä palveleva automaattiratkaisu, joka veloittaa pienen summan puista, ja takaa sen, että jokaiselle laavulle saapujalle on tarjolla puita makkaranpaistoa, kuivattelua, lämmittelyä tai vaikka fiilistelyä varten.

Klapimaatti on halkoautomaatin prototyyppi ja tarkoituksenamme on testata millaisia ominaisuuksia prototyyppiin halutaan lisätä tai poistaa, jos ideaa kaupallistetaan.

Klapimaattia testataan Tervolan Kätkävaaran luontopolun laavulla kesästä 2022 kesälle 2023 saakka. Testivaiheessa olennaista on testata automaatin toimivuus erilaisissa sääolosuhteissa ja kerätä automaatista kehitysideoita. Testaa sinäkin halkoautomaattia ja jätä meille alla olevan painikkeen kautta kehitysideasi!


Näin Klapimaatti toimii:

1. Lähetä viesti TEQU numeroon 18252.
2. Vastausviestinä saat 6-numeroisen koodin luukun avaamiseen.
3. Aktivoi alla oleva näppäimistö painamalla #, minkä jälkeen syötä koodi.
4. Saat viestillä ilmoituksen, minkä luukun lukko on nyt auki.
5. Avaa ovi, ota halot ja sulje luukku.

Jos luukku ei muutamasta yrityksestä huolimatta avaudu, soita numeroon 040 0290 156.

Testivaiheen aikana automaattiin ohjelmiston maksut sekä kaikki muut materiaalikustannukset kustannetaan hankkeen rahoituksella. Halkoautomaattiin käytetyt puut ja automaatin täytön hoitaa Tervolan kunnan tekninen osasto. Testiaikana käyttäjä maksaa ainoastaan tekstiviestimaksun 0,09€, jolla luukkujen tekniikka avaa lukituksen. Jos palvelu todetaan toimivaksi ja sitä halutaan monistaa, tullaan palvelumaksulla kattamaan puiden hankinnasta, teosta ja kuljetuksesta sekä palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset.


Making of Klapimaatti


Klapimaatti toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä myöntämää EAKR- ja valtion rahoituksella.