ChocoScan

Suklaantunnistimen eli ChocoScanin toteutus käynnistyi Rovaniemeläisen Choco Delin yrittäjän toiveesta saada konvehtien tuotetiedot mukaan konvehtirasioihin. Tuotetietojen tulostamiseen ei oltu löydetty ratkaisua, sillä Choco Delin asiakkaat saavat itse valita rasiaan juuri haluamansa konvehtimaut ja jokainen rasia on siten sisällöltään yksilöllinen.

Yrittäjän ja TEQUn yhteisissä ideoinneissa syntyi suunnitelma suklaantunnistimesta, joka konenäön avulla tunnistaisi kunkin suklaakonvehtirasiaan valitun konvehdin ja sen perusteella tulostaisi QR-koodin, joka avaa asiakkaalle juuri kyseisen rasian sisällön. Suunnittelun lähtökohtana oli tavoite jouduttaa asiakaspalvelutilannetta ja parantaa asiakaskokemusta.

ChocoScan on testikäytössä Rovaniemeläisen Choco Delin Rinteenkulman myymälässä syyskuusta 2022 alkaen. Laitteen konenäköä koulutetaan testausaikana ja laitteen käytön myötä se harjaantuu tunnistamaan konvehteja aina vain paremmin.

Laitteen käyttö:

  1. Aseta ostamasi konvehtirasia ChocoScaniin alustalle merkittyjen rajojen sisäpuolelle
  2. Seuraa näytön ohjeita
  3. Laite tulostaa sinulle QR-kooditarran, jonka voit liimata esimerkiksi suoraan rasiaan tai korttitervehdykseen

Prototyyppi on testikäytössä ja konenäkö oppii joka käyttökerralla paremmaksi suklaan tunnistajaksi. ChocoScannaa sinäkin konvehtisi ja auta konenäköä oppimaan!


ChocoScanin Tekniikka

ChocoScan-suklaantunnistin koostuu Raspberry PI:stä, kosketusnäytöstä, kamerasta ja tarratulostimesta. Lisäksi ChocoScan tarvitsee toimiakseen internet-yhteyden, erillisen nettisovelluksen QR-koodien käsittelyyn, Microsoft Custom Vision -palvelun sekä taustajärjestelmän tietokantoineen. ChocoScanin ohjelmisto on ohjelmoitu Python-ohjelmointikielellä ja se on suuniteltu yksinkertaiseksi ja helppokäyttöiseksi. ChocoScan ottaa kuvan konvehtirasiasta ja lähettää sen Custom Vision palvelussa opetetulle kuvantunnistusmallille tulkittavaksi tekoälyn avulla. Laite saa palvelusta vastauksena tunnistetut konvehdit ja määrittää siitä QR-koodin, joka tulostetaan tarraksi. QR-koodin avulla käyttäjä voi siirtyä nettisivustolle, josta kyseisen konvehtirasian tuoteseloste on nähtävillä. Nettisivusto on ohjelmoitu Node-RED -ohjelmointiympäristössä ja se hyödyntää taustajärjestelmän tietokantaa, jossa on suklaiden tiedot ja tuoteselosteet.


ChocoScania käytetään kosketusnäytöllä toimivalla käyttöliittymällä, joka opastaa käyttäjää jokaisessa eri vaiheessa. Käyttäjä asettaa suklaarasian laitteeseen,käynnistää tunnistuksen jolloin tekoäly suorittaa suklaarasian sisällön tulkinnan. Tämän jälkeen käyttäjä tulostaa QR-kooditarran, joka kiinnitetään suklaarasiaan. QR-koodin omalla puhelimella skannaamalla voi siirtyä nettisivulle, josta löytyy suklaarasian tuoteseloste.


Tutustu ChocoScanin protoesittelyyn!

ChocoScaniin voi tutustua tarkemmin myös katsomalla livestriiminä kuvatun Halloween Protoliven, joka löytyy edelleen youtube-tallenteena täältä. Protoliveissä vieraina on kehitystyössä mukana olleita yrityksiä.


Making of ChocoScanSuklaantunnistin toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.