Valaistusproto

Avantouintipaikan valaistukseen liittyvän proton idea syntyi Hirsityö Matti Salmen ajatuksesta luoda tunnelmaa ja samalla lisätä turvallisuutta avantouintikokemukseen. Loimu-valaistusproto suunniteltiin ja rakennettiin TEQU:lla kuukauden protona ja asennettiin joulukuussa 2022 testikäytöön Rovaniemeläisen Roiskeen avantouintipaikalle.

Avannon vierelle sijoitetut kolme valaisinta on suunniteltu luomaan tunnelmaa ja tuomaan turvallisuutta avannon käyttäjille. Valaisimen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota avannon käyttäjän kokemukseen ja sen toteutuksessa on huomioitu valaistuksen energiatehokkuus.

Valaistusproton tekniikka on kehitetty Philipsin Hue-järjestelmän ympärille. Valaisimia on kolme kappaletta ja niistä on luotu Hue-järjestelmään oma valaisinryhmä, jota voidaan ohjata kokonaisuutena ja johon voidaan ohjelmoida erilaisia tehosteita ja valo-ohjelmia. Valojen kirkkaus säätyy automaattisesti avantouintipaikan aukioloaikataulun mukaisesti säästäen energiaa. Lisää älykkyyttä tähän kokonaisuuteen tuovat liiketunnistimet, joiden avulla voidaan käynnistää ja sammuttaa valaisimet tai jokin haluttu muu valaisutoiminto.

Protossa on käytetty Hue-sarjan ulkokäyttöön tarkoitettuja pienjännitelaitteita, joiden käyttäminen ja asentaminen on yksinkertaista ja turvallista ilman sähköpätevyyksiä. Valaisimet on kytketty Wifi/4G-yhteydellä nettiin ja valoja voidaan käyttää ja ohjelmoida etäyhteydellä. Hue-järjestelmä mahdollistaa helposti uusien valaisimien ja lisälaitteiden liittämisen älykkääseen ohjaukseen jälkikäteen.


Making of Loimu


Valaistusproto toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.