Valaistusproto

Avantouintipaikan valaistukseen liittyvän proton idea syntyi Hirsityö Matti Salmen ajatuksesta luoda tunnelmaa ja samalla lisätä turvallisuutta avantouintikokemukseen. Loimu-valaistusproto suunniteltiin ja rakennettiin TEQU:lla kuukauden protona ja asennettiin joulukuussa 2022 testikäytöön Rovaniemeläisen Roiskeen avantouintipaikalle.

Avannon vierelle sijoitetut kolme valaisinta on suunniteltu luomaan tunnelmaa ja tuomaan turvallisuutta avannon käyttäjille. Valaisimen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota avannon käyttäjän kokemukseen ja sen toteutuksessa on huomioitu valaistuksen energiatehokkuus. Erityistä valaisimessa on sen jäälle suunniteltu kiinnitys, kahvat valaisimen nostoa ja irroitusta varten, sekä valaisinjärjestelmän tarjoama mahdollisuus kustomoida valaistusta reaaliaikaisesti. Inspiraatio Loimun ulkomuodolle on lähtöisin jätkänkynttilästä.

Valaisimen tekniikka

Valaistusproton tekniikka on kehitetty Philipsin Hue-järjestelmän ympärille. Valaisimia on kolme kappaletta ja niistä on luotu Hue-järjestelmään oma valaisinryhmä, jota voidaan ohjata kokonaisuutena ja johon voidaan ohjelmoida erilaisia tehosteita ja valo-ohjelmia. Valojen kirkkaus säätyy automaattisesti avantouintipaikan aukioloaikataulun mukaisesti säästäen energiaa. Lisää älykkyyttä tähän kokonaisuuteen tuovat liiketunnistimet, joiden avulla voidaan käynnistää ja sammuttaa valaisimet tai jokin haluttu muu valaisutoiminto.

Protossa on käytetty Hue-sarjan ulkokäyttöön tarkoitettuja pienjännitelaitteita, joiden käyttäminen ja asentaminen on yksinkertaista ja turvallista ilman sähköpätevyyksiä. Valaisimet on kytketty Wifi/4G-yhteydellä nettiin ja valoja voidaan käyttää ja ohjelmoida etäyhteydellä. Hue-järjestelmä mahdollistaa helposti uusien valaisimien ja lisälaitteiden liittämisen älykkääseen ohjaukseen jälkikäteen.

Loimun rakenne

  1. Ylätaso (kirkas polykarbonaatti)
  2. Puinen tukirakenne
  3. Philips Hue -ulkovalo
  4. Diffuusiolevy (opaali akryylilevy)
  5. Alumiinen aluslautanen
  6. Rosterinen sivupaneeli
  7. Kierretanko ja mutteri

Sivupaneelit ja diffuusiolevyt liu’utetaan paikalleen aluslautaseen kiinnitettyyn tukirakenteeseen. Sisälle tuleva ylätaso tukee rakennetta, sekä estää lumen pääsyn lampun sisälle. Kierretanko kiinnitetään alustalautasen pohjaan, ja tanko upotetaan jäähän porattuun reikään asennuksen aikana.


Loimuun voi tutustua tarkemmin myös katsomalla livestriiminä kuvatun Halloween Protoliven, joka löytyy edelleen youtube-tallenteena täältä. Protoliveissä vieraina on kehitystyössä mukana olleita yrityksiä.


Making of LoimuValaistusproto toteutetaan osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn Tequäly-hanketta. Tequäly on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä digitaalisen ja ympäristöystävällisen liiketoiminnan kehittämiseen. Tequäly-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.