Pelkosenniemen kunnan alueella sijaitsevalla Kilpiaavalle asensimme toimeksiannosta off-grid livestream järjestelmän. Kamera kuvaa Suomen kymmeneksi suurimman aapasuon elämää 24/7. Videomateriaalia lähetetään suorana verkkoon sekä Pelkosenniemen terveyskeskukseen ja palvelukoti Onnelan asukkaille. Suora lähetys alkoi 6.5.2020 ja se kestää vuoden verran.

Kilpiaavalle ei sähköä tule, joten ensimmäisenä piti mitoittaa oikea energiaratkaisu paikan päälle. Projektissa mielenkiintoisinta meidän näkökulmastamme oli hajautettu energiaratkaisu, koska aiemmin ei ole ollut konkreettista testausalustaa niille. Kilpiaapa on hyvä paikka testata oikeissa olosuhteissa hajautettua energiantuotantoa. Kilpiaavalle energia saadaan aurinkopaneelilla ja metanolipolttokennolla.

Livestreamin ideoijana toimi Pelkosenniemen Meidän kilpiaapa -hanke ja kamera asennettiin Leader Pohjoisin Lappi Ry:n tuella. TEQU vastasi tekniikan toteutuksesta pilottina.

Pahoittelut yleisölle, mutta projekti on päättynyt, jonka myötä livestreamin kamerajärjestelmä toimii vain satunnaisesti aurinkopaneelien voimalla.