Tequlaiset puumajailemassa – Puihin rakennettujen hotellihuoneiden luonnonläheisyys vetoaa matkailijaan

Mikrorakennukset trendaavat maailmalla kestävän rakentamisen ja hintojen nousun seurauksena. Tequn palvelumuotoilija   lähti projektitiimin kanssa Ruotsiin selvittämään, mistä mikrorakennusten tuoma kilpailuetu muodostuu. Treehotellin puihin rakennetut hotellihuoneet osoittavat, miksi lappilaisten yritysten kannattaa viimeistään nyt kiivetä trendin harjalle.

Miksi yöpyä mikrorakennuksessa?

Mikrorakennukset mahdollistavat uudenlaisia elämyksiä, joiden tarjoamiseen perinteiset rakennukset ovat liian kankeita. Monet majoitusyritykset ovat huomanneet mikrorakentamisen hyödyt ja perinteisen majoituksen sijaan voi matkailija valita esimerkiksi yön lasi-iglussa revontulia katsellen. Ruotsissa pienessä Haradsin kylässä sijaitseva Treehotel tarjoaa matkailijalle vaihtoehdon majoittua puihin rakennetuissa mikrorakennuksissa, joihin kävimme tutustumassa CoolBox-hankkeen projektitiimin kanssa 25.5.2022.

Matkustamisen aiheuttamat ympäristöhaitat huolestuttavat sekä matkailijoita että paikallisia. Mikrorakennus on usein ympäristöystävällinen majoitusvaihtoehto, sillä kompaktin rakennuksen valmistamiseen ja ylläpitoon kuluu vain vähän resursseja. Myös Treehotel on pyrkinyt ottamaan ympäristöystävällisyyden huomioon rakentamisessaan. Hotellihuoneita varten alueelle ei ole esimerkiksi rakennettu perinteistä viemärijärjestelmää, joten alueen puiden juuret säästyivät kaivamisen aiheuttamilta vahingoilta. Viemäröinnin puutteen vuoksi hotellihuoneessa on polttava wc ja käsienpesuvesi kannetaan erikseen jokaista vierailua varten. Jotta urakka ei olisi liian työläs, on vesimäärä suhteutettu yhden yön vierailuun sopivaksi. Kolme litraa vettä on asetettu läpinäkyvään säiliöön, josta vierailijan on helppo seurata omaa veden kulutustaan. (Treehotel, 2022.) Käytetty vesi suodatetaan ympäristöön, minkä takia hotelli tarjoaa vieraiden käyttöön biohajoavaa saippuaa.

Matkailussa yksi Suomen suurimmista vetovoimatekijöistä on luonto, joka nykyään houkuttelee matkailijoita myös vähemmän tunnetuille alueille. (Hietasaari, 2018.) Mikrorakennukset mahdollistavat matkailumajoituksen tarjoamisen myös syrjäisemmissä kohteissa ja erilaiset off-grid ratkaisut tekevät mikrorakennuksen sijoittamisesta luonnon keskelle vaivatonta. Treehotellin tarina osoittaa kuinka etäinen sijainti ei ole este menestyksekkään hotellin ylläpitämiselle. Päinvastoin elämyksellinen majoitus luonnon ympäröimänä ilman tarvetta luopua kaikista moderneista mukavuuksista on jokaisen luontomatkailijan unelma. 

Omaperäistä arkkitehtuuria metsän keskellä

Treehotellin kahdeksan erilaista mikrorakennusta sijaitsevat metsän keskellä, joten matka hotellihuoneille alkaa nousujohteisella metsäkävelyllä. Ylämäestä huolimatta kannattaa katse nostaa kengän kärjistä kohti yläilmoja, sillä polun ensimmäinen mikrorakennus piiloutuu mäntyjen oksistoon. Mårten ja Gustav Cyrénin suunnittelema “The Cabin” on sijoitettu korkealle puiden runkojen väliin tarjoten yöpyjälle näkymän jokilaaksoon. Vaikka kaikki Treehotellin mikrorakennukset eivät ole saman arkkitehdin käsialaa, yhdistää ympäröivä luonto ne toisiinsa. Alueen omaperäiset mikrorakennukset houkuttelevat tarkastelemaan ympäristöä uudella tavalla.

Kuva 1. Mirrorcube-hotellihuoneen kaikki seinät heijastavat ympäröivää luontoa.

Polun varrella on toinen toistaan mielenkiintoisempia mikrorakennuksia. Kierroksen aikana pääsimme tutustumaan Bolle Thamin ja Martin Videgårdin suunnittelemaan Mirrorcube:n myös sisältä. Mikrorakennuksen julkisivua peittää kauttaaltaan heijastava lasi, jonka avulla rakennus sulautuu ympäristöönsä melkein täydellisesti. Rakennuksen heijastavan julkisivun ansiosta rakennuksen kattoterassista voi nauttia muiden katseilta piilossa. Mirrorcube:n sisustus on minimalistinen mutta viihtyisä. Rakennuksen sisäseinät ovat vaneria ja rakennuksen läpi kasvaa mänty, joka tuo metsän kirjaimellisesti osaksi sisustusta.

Kuva 2. 7TH room -hotellihuone tarjoaa näköalan puiden latvojen korkeudella.

Seuraava mikrorakennus “7TH room” on Snøhetta arkkitehtitoimiston käsialaa. Mikrorakennus tuntuu leijailevan puiden latvojen seassa, sillä se on rakennettu ohuiden metallipylväiden varaan. Rakennuksen alta kävellessä voi huomata rakennuksen pohjassa olevan suuren valokuvan, joka on otettu kyseisellä paikalla kasvaneiden puiden latvoista ennen rakentamisen aloitusta. Rakennuksen julkisivu on valmistettu polttokäsitellystä paneelista, jonka kaunis tumma sävy on harmoniassa ympäristön kanssa. 7TH room:n terassi on valmistettu kiipeilyverkosta, joten vierailija voi nähdä siinä makoillessaan sekä alas metsään että ylös taivaalle.

Bertil Harströmin suunnittelema “Bird’s nest” näyttää nimensä mukaisesti linnunpesältä. Rakennuksen julkisivu on peitetty kauttaaltaan oksilla. Myös vierailumme aikana vielä rakenteilla ollut “Biosphere” pyrkii nostamaan esille Ruotsin lintukannan heikentymisen ja auttamaan paikallisen lintukannan suojelemisessa. Mikrorakennuksen on suunnitellut Bjarke Ingels Group ja sen julkisivu koostuu 350 linnunpöntöstä. (Treehotel, 2022.) Vaikuttavan näköinen rakennus herättää vierailijan pohtimaan toimintamme aiheuttamia vaikutuksia ympäristöömme. 

Lopuksi

CoolBox-hankkeessa pureudutaan mikrorakentamisen ytimeen suunnittelemalla ja prototypoimalla liikuteltava vähähiilinen mikrorakennus. Treehotel vierailu havahdutti pohtimaan mikrorakennuksessa majoittumisen eroja perinteiseen hotellihuoneeseen verrattuna. Eroista muodostuvia haasteita voidaan ratkaista palvelumuotoilun keinoin käyttäjälähtöisesti. Tästä inspiroiva esimerkki oli Treehotellin tapa ohjeistaa polttavan wc:n käytöstä. Asiakkaan näkökulmasta aihe saattaa tuntua kiusalliselta, joten ohjeistus tarjottiin kahdessa eri muodossa. Asiakkaan perehdyttämisellä hotelli luo miellyttävämpiä majoituskokemuksia ja säästää samalla huoltokustannuksissa. Treehotel vierailu inspiroi kiinnittämään CoolBox-mikrorakennuksen suunnittelussa huomiota arkisten toimintojen sujuvuuteen, jotta vierailija voi keskittyä nauttimaan mikrorakennuksen tarjoamasta luonnonläheisyydestä.

Galleria Treehotellin muista mikrorakennuksista

Lähteet

Hietasaari, K. (2018). Tunne asiakkaasi!: Kohderyhmäopas matkailuyrityksille. Visit Finland.

Treehotel (8.7.2022) Biosphere https://treehotel.se/en/rooms/the-biosphere

Kirjoittaja Emilia Launne

Kirjoittaja Emilia Launne toimii teollisen muotoilun asiantuntijana TEQU:lla. CoolBox-hankkeessa häntä kiehtoo kestävän rakentamisen ja asumisen suunnittelu palvelumuotoilua hyödyntäen. Kirjoitus on tehty hankkeelle CoolBox.