Kategoriat Blogs Events Tequtalks

Teknologia tietämystä ihmistä unohtamatta

TEQU Talk – ICT Meets the Arts – Day 1

Yhteistyöllä järjestetty tapahtumakokonaisuus toteutettiin 6-7.10.2020. Useiden eri hankkeiden kanssa toteutettu luova digipainoitteinen tapahtuma keräsi suuren yleisömäärän.

Suurta kiinnostusta herättäneessä tapahtumassa oli mukana yrityksiä, opiskelijoita, rahoittajia sekä muita kehitystoimijoita. Tapahtumakokonaisuuden puhujat ja teemat herättivät selkeästi normaalia enemmän mielenkiintoa ja oli mukava piristys yleisölle muuten synkän syksyn keskellä.

Tapahtuma järjestettiin Lapin ammattikorkeakoulun uudessa showroom tilassa, joka olikin oiva paikka testata tilan toimivuutta isomman tapahtuman järjestämiseen. Järjestelyt vaativat normaalia enemmän panostusta, mutta hyvällä suunnittelulla ja aiemmalla kokemuksella kaikki saatiin toimimaan nopealla aikataululla.

Showroomissa nähtiin puhumassa tunnetut Suomalaiset kasvot Arman Alizad & Mikko Hyppönen.

Tietoturvaguru Mikko oli kertomassa yleisölle teknologiavallankumouksen nykytilasta ja tulevaisuudesta tietoturvauhkien ja tekoälyn näkökulmasta. Tunnettu tuottaja ja toimittaja Arman oli puhumassa ymmärryksestä, inhimillisyydestä ja perspektiivistä. Taitava ja vaikuttava tarinankertoja puhui asioista omakohtaisten kokemusten kautta ja herättikin yleisössä suuria tunteita.

Ensimmäiseen tapahtumapäivään kuului myös iltatapahtuma Roka Kitchen & Wine Barissa, jossa kuulimme digiajan liiketoiminnan moniosaajaa Paula Ylisassia. Hän oli kertomassa yleisölle teknologian ja ihmisen yhteistyön merkityksestä tulevaisuuden liiketoiminnassa. Kantavana henkenä puheessa toimi toivo ja ihmisyys.

Verkostoitumisillassa hyödynsimme BusinessMaker verkostoitumistyökalua, jonka avulla osallistujat pääsivät keskustelemaan toistensa kanssa online-treffeillä. Tapaamisia sovittiin etukäteen sekä tapahtuman aikana ja niitä kestikin liki 2 tunnin ajan. Uusia kohtaamisia ja tuttavia löytyi ja ennen kaikkea osallistujat olivat tyytyväisiä.

Kuva 1. Mikko Hyppönen

Teknologiavallankumous luo riippuvuutta

Mitä kaikkea tekoäly on saanut aikaan ja tulee vielä saamaan? Miksi elämme keskellä teknologia vallankumousta?

Teknologian tullessa tarpeeksi hyödylliseksi ja etuja antavaksi meistä tulee hyvin nopeasti riippuvaisia kyseisestä teknologiasta. Teknologiavallankumouksia on paljon käynnissä juuri tällä hetkellä, kun suuria muutoksia tapahtuu.  (Hyppönen 2020.)

Internet on pahinta ja parasta mitä aikanamme on tapahtunut. Se on luonut rajattomasti uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle, viihteelle, työlle ja niin edespäin. Maailmasta on tullut tavallaan rajaton ilman etäisyyksiä ja maantiedettä, mutta samalla olemme altistuneet kokonaan uusille uhkille ja riskeille. Jatkuva altistuminen esimerkiksi rikollisuuden uhriksi on asia, jota aiemmin ei oltaisi voitu kuvitellakaan. (Hyppönen 2020.)

Muun muassa älylaitteiden turvallisuudesta, esineiden internetin vallankumouksesta, kryptovaluutoista ja googlen hakujärjestelmästä Mikon kertomana kuulet lisää katsomalla esityksen TEQUn YouTube -kanavalta!

Uskoa tulevaan

Armanin esityksessä yleisö pääsi pienelle matkalle maailman ympäri. Oman tarinan ja asioiden kautta, jotka hänen elämäänsä ovat muokanneet loivat uskoa yleisöön korona-ajan keskellä.

Suomi on paratiisi, koska tietyt asiat, joita pidämme täällä itsestäänselvyyksinä ovat miljoonille ihmisille kaukaisia sekä mahdottomia unelmia. Ongelmia tietenkin on, mutta asiat mitä ulkomailla käsitellään löytyvät Suomesta aivan eri mittakaavassa. (Alizad 2020.)

Keskustelukulttuuri Suomessa on ongelmallinen ja luottamusta sekä ymmärrystä käytetään väärin. Nykypäivän keskustelukulttuurin suurimpia ongelmia on se, että ymmärtäminen nähdään hyväksymisenä.  Luottamus ja ymmärrys luodaan avoimuudella, keskustelemalla ja tekemällä yhdessä. Tärkeimpiä työkaluja elämässä ovat nöyryys, kunnioitus, uteliaisuus ja välittäminen. (Alizad 2020.)

Unelmia tulee pyrkiä toteuttamaan, vaikkakin kyse olisi muutoksesta ja sopeutumisesta. Mitä tahansa muutoksia tapahtuukaan nyt ja tulevaisuudessa, on niihin sopeuduttava. (Alizad 2020.)

Kuva 3. Mikko Hyppönen & Arman Alizad

Lopuksi

Osallistujamäärältään isoin ja visuaalisesti yksi hienoimpia tapahtumia oli loistava kokemus ja keräsi kiitosta yleisöltä. Kiinnostavat puhujat, aiheet ja iltatapahtuman sisältö loivat päivästä hienon kokemuksen. Yhteistyössä toteutettu tapahtuma suunnitteluineen toi uutta potkua TEQU Talkiin!

Lähteet

Alizad, A. 2020. Puhuja. Luento. Ihmiseltä ihmiselle. 6.10.2020

Hyppönen, M. 2020. Puhuja. Luento. Kyberuhka. 6.10.2020

Kirjoittaja Santeri Meriläinen (Tradenomi AMK) toimii projektisuunnittelijana TEQU:lla ja on ollut järjestämässä blogissa käsitellyn GET10-hankkeen tapahtumaa osana hankkeen työryhmää.