Sivuvirtaa hyödyntävä vahanlevityslaite
Protoidean taustalla on Levi Wakeparkin yrittäjän havainto siitä, että laskettelukeskusten snowparkien metallisten reilien vahaus on usein työlästä ja aikaa vievää. Vaha on levitetty kylmän reilin pintaan käsin hinkkaamalla laskettelukeskuksen parkkihuollon toimesta. Mekaanisesti suoritettu vahaus on koettu aikaa vieväksi ja hankalaksi erityisesti kylmillä pakkaskeleillä. Reilien vahaus parantaa niiden liukuvuutta ja turvallisuutta, ehkäisten laskuvälineiden tökkäämistä sekä laskijoiden kaatumisia.
Tarkoituksena oli kehittää prototyyppi vahan levityslaitteesta, jonka avulla vahausprosessi olisi nopeampi ja ergonomisempi. Tavoitteena oli myös testata välinehuollosta talteen kerättyä ylijäämävahaa, jotta sitä voitaisiin hyödyntää uudelleen metallisten reilien vahauksessa. Prototyyppi on suunniteltu erityisesti laskettelukeskusten parkkihuollon työntekijöille. Oli tärkeää huomioida laitteen käytettävyys vaihtelevissa arktisissa sääolosuhteissa sekä materiaalin vaivaton levitettävyys reileihin.
Käynti Levi Ski Resortin välinehuollossa
Ennen protoprosessin aloitusta kävimme tutustumassa paremmin ylijäämävahaa keräävän välinehuoltamon toimintaan. Paikan päällä näimme miten ja missä työvaiheissa sivuvirtaa syntyy sekä minkälaista materiaali on. Pääsimme myös kuulemaan parkkihuollon työntekijän näkemyksiä siitä, minkälaisesta levityslaitteesta olisi eniten hyötyä työssä ja millaisia ominaisuuksia vahausmateriaalilla tulisi ideaalitilanteessa olla.
Sivuvirran synty
Niin kutsuttu siklausjäte syntyy suksi- ja lumilautahuollosta, siklauksen sivutuotteena. Siklatessa syntyvä voide jäte on hiutaleista ilmavaa lastua, jonka tilavuus on moninkertainen kiinteään sulatettuun voidepalikkaan nähden.
Prototyypin valmistus
Proton valmistus toteutettiin EKOTEQU:ssa suunnitellun prosessin mukaisesti. Ensimmäisen kuukauden aikana kartoitettiin ja selvitettiin sivuvirta ja vaihtoehtoiset materiaalit. Sen jälkeen toteutettiin RailDog-proto Tequ-konseptin mukaisesti yhdessä kuukaudessa.
Siklausjäte kerättiin Levin hiihtokeskuksen vuokraamon suksihuollosta. Siklausjätettä puristettiin käsin tiiviimmäksi ja sulatettiin nestemäiseksi. Materiaalin testausvaiheessa kokeiltiin erilaisia materiaaliyhdistelmiä. Kokeissa testattiin myös sekoittaa kynttilää ja siklausjätettä, granulaattia ja siklausjätettä sekä kynttilää ja suksivoidepalikka. Kiinteät aineet sulatettiin sähköuunissa 200 asteessa nestemäiseen muotoon. Muotin sisälle asetettiin 3D -tulostettu muoviholkki jolla mahdollistettiin vahasyliterin sopivuus porakoneella pyöritettävän akseliin. Neste kaadettiin silikonista valmistettuun muotiin. Sylinterinmuotoisen vahapalikan annettiin jäähtyä ennen kuin se irrotettiin silikonimuotista.
Raildog proto toteutettiin alumiiniprofiilista, 3D-tulostetuista PLA-osista sekä valmiista rullalautailuun suunnitelluista akseli- ja rengasmoduuleista. Materiaalivalinnat tehtiin siitä lähtökohdasta, että yrittäjällä olisi helppoa ja kustannustehokasta hankkia osia jatkokehitystä varten.
Valmis prototyyppi
Prototyyppi valmistettiin kahden kuukauden aikajänteellä syksyllä 2024 osana EKOTEQU-hanketta. Hankkeessa toteutettavat protot keskittyvät lappilaisten pienivolyymisten sivuvirtojen hyödyntämiseen osana uusien innovaatioiden luomista. Kukin kuudesta tehtävästä protosta sisältää kuukauden testaus- ja tutkimusvaiheen sekä kuukauden toteutusajan.
EKOTEQU-hanke toteutetaan aikavälillä 1.8.2023–31.12.2025.
Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 495 601 €, joista Lapin liiton myöntämää EAKR- ja valtion rahoitusta on 396 480 €.