Porrasproto suunniteltiin yhteistyössä Kemiläisen Lappiporras Oy:n kanssa ja lopullinen prototyyppi valmistettiin Lappiportaan tehtaalla. Idea protolle lähti liikkeelle tarpeesta löytää tilankäytöltään tehokkaampia ja uusiin rakentamismääräyksiin sopivia porrasratkaisuja pieniin kohteisiin. Erityisesti uudenlaiset tavat hyödyntää portaan alle jäävää tilaa kiinnostivat yritystä. Protossa on testattu uudenlaisia mekanismeja, joilla on luotu lisää säilytystilaa portaiden sisäpuolelle, sekä työskentelytilaa portaiden alle jäävään tilaan. Porrasprotoa testataan osana CoolBox-mikrorakennusta, joka sijaitsee Lapin Ammattikorkeakoulun kampuksella Rovaniemellä.

Portaan sisätilan hyödyntäminen

Pienissä tiloissa tarve optimoida portaan tilankäyttö korostuu entisestään. Pienrakennuksiin suunnitellussa porrasprotossa askelmien väliin on integroitu laatikostomekanismi, joita voidaan hyödyntää tavaran säilyttämiseen. Ne voivat toimia naulakon sijasta esimerkiksi kenkien ja ulkovaatteiden säilytykseen, tai liinavaatevarastoina vuokrakohteissa.

Avattava työskentelytila

Porrasproton takaosan rakenteisiin on upotettu pöytätaso, jonka saa laskettua alas tarvittaessa ruokailua tai työskentelyä varten. Pöytätaso on samaa materiaalia portaiden takaosan kanssa, joten se sulautuu osaksi porraskokonaisuutta ja tekee ratkaisusta kustannustehokkaan. Pöydän saa kätevästi nostettua piiloon silloin, kun sitä ei tarvita.

Porrasproto asennettuna CoolBox-pienrakennukseen


Porrasproto on toteutettu osana Lapin ammattikorkeakoulun TEQUn CoolBox-hanketta. CoolBox on julkinen kehityshanke, jonka tavoitteena on aktivoida lappilaisia pk-yrityksiä käynnistämään tuotekehitystoimia vähähiilisen ja energiatehokkaan rakentamisen alalla. CoolBox-hanke toteutetaan Lapin liiton myöntämällä EAKR- ja valtion rahoituksella.