Lumiveistokset matkailun parrasvaloissa
Elämysmatkailu on kiihdyttänyt luonnonläheisten hotellien suosiota. Aikaisemmin Tequlaiset tutustuivat puihin rakennettuihin hotellihuoneisiin. Pakkasten kiristyessä on hyvä aika suunnata katseet pohjoisen viileimpiin hotelleihin. Kyseessä on tietysti lumi- ja jäähotellit, joihin tutustuimme Lehtojärvellä, Jukkasjärvellä ja Lainiossa kevättalvella 2024. Vierailut ovat osa Prosnow-hanketta, jossa tavoitteena on päivittää Lumi- ja jäärakentamisen ohjekirjaa erityisesti turvallisuuden näkökulmasta. Ohjekirjan avulla voi tutustua lumeen ja jäähän rakennusmateriaalina (Ryynänen, 2011). Lumi- ja jäähotelleissa veistotaide sulautuu osaksi rakennusta luoden vierailijoille unohtumattomia elämyksiä. Valaistustekniikan ansiosta teokset pääsevät todella parrasvaloihin.
Elämys saa alkunsa tarinasta
Pohjoismaisiin lumihotelleihin on alusta alkaen liittynyt lumi- ja jääveistotaidetta. Teosten aiheina on nähty niin pohjoista luontoa ja kulttuuria kuin populaarikulttuuriakin. (Huhmarniemi, 2018.) Tyypillisesti lumi- ja jäähotelleilla on kausittainen teema, jota veistotaide ilmentää. Tällöin yksittäiset teokset kertovat teeman mukaista tarinaa. Lumihotellien tarkoituksena on olla elämyksellisiä majoituskohteita, jonka toteuttamiseen tarinallistaminen on tehokas keino.
Esimerkiksi Lainiossa sijaitsevan Lapland Hotels SnowVillagen talvikauden 2023-2024 lumi- ja jäätaiteen teemana oli pohjoinen mytologia (kuva 1). Erityisesti vierailun aikana huomioni kiinnittyi teeman kokonaisvaltaisuuteen. Hotellin arkkitehtuurista johtuen hotellissa kierrettiin ympyrää, mikä poikkeaa muista vierailujen kohteina olleista jopa sokkeloisista lumihotelleista. Koska kävijä ohjattiin kulkemaan rakennuksessa tiettyä reittiä, mahdollisti se sulavan tarinankerronnan. Mieleeni tuli museot, joissa jokainen tila pitää sisällään yhden aikakauden. Tällöin kävijän on helppo keskittyä suunnistamisen sijaan taiteen kertomaan tarinaan.
Hotellin lumirakenteet ovat veistosten näyttämö
SnowVillagen lisäksi vierailimme kevättalvella 2024 Arctic SnowHotel:ssa Lehtojärvellä ja Icehotelissa Jukkasjärvellä. Kaikkien kolmen vierailukohteen rakenteet oli valmistettu lumesta ja jäästä. Lumen ja jään ominaisuudet rakennusmateriaalina mahdollistavat veistosten ja reliefien eli puoliveistosten tekemisen suoraan rakenteisiin. Näin voidaan toteuttaa näyttäviä teoksia, jotka ihastuttavat matkailijoita.
Kaikille kolmelle hotellille yhteistä olivat suuret teokset, joissa huoneen muotoa käytetään teoksen pohjana. Rakennuksen muotojen hyödyntäminen osana teoksia, tekee niistä vaikuttavia. Tämä vaatii kuitenkin rakenteilta riittävää rakennepaksuutta, jotta ne kestävät veistämisen ja matkailukäytön. Arctic SnowHotel:ssa lumi- ja jäätaidetta oli käytetty luovasti osana rakenteita. Esimerkiksi kookkaat jäät toimivat kantavina pilareina, jotka oli veistetty sopimaan huoneen teemaan (kuva 2).
Lisää draamaa teknologian avulla
Lumi- ja jäätaide herää eloon vasta valaistessa, sillä teokset koostuvat valon ja varjon vuoropuhelusta. Yleensä teosten valaistus toimii samalla tilan valonlähteenä. Icehotelissa Jukkasjärvellä lumi- ja jäätaide vietiin uudelle tasolle vuorovaikutteisen teknologian avulla. Teoksissa käytettiin äänitekniikkaa ja ohjelmoituja Led-valoja. Dawn Detarandon ja Brian McArthurin suunnittelemassa deluxe sviitissä “Beaver Lodge” vesi solisi teoksen aiheeseen sopivasti (kuva 3). Sen sijaan Nicolas Triboulotin ja Karl Gillesin suunnittelemassa deluxe sviitissä “Inception” ukkonen jyrähteli ja salamat välähtivät jäisissä elementeissä.
Lumi- ja jäärakenteet ovat mielenkiintoinen vuorovaikutteisen teknologian soveltamiskohde, jossa on paljon potentiaalia uudenlaisten elämysten luomiseen. Lumi on hyvin akustoiva materiaali, joten jopa vierekkäisiin huoneisiin voidaan luoda täysin erilaisia äänimaailmoja. Tekniikan lisääminen kylmään ja kosteaan tilaan ei kuitenkaan ole aivan mutkatonta. Esimerkiksi lumi sulaa helposti lumirakenteisiin upotetun elektroniikan ympäriltä käytönaikaisen kuumenemisen vaikutuksesta (kuva 4).
Kiteytys
Elämyksellisen lumi- ja jäätaiteen toteuttaminen matkailutarkoitukseen vaatii sekä taiteellista että teknistä osaamista. Prosnow-hankkeessa päivitetään parhaillaan Lumi- ja jäärakentamisen ohjekirjaa, jotta sinäkin voit tutustua alan uusimpiin tekniikoihin ja kehittää osaamistasi lumi- ja jäärakentamisen parissa.
Lähteet
Huhmarniemi, M. E. (2018). Ympäristötaidetta Lapin matkailuarkkitehtuuriin: funkkishotelleihin, elämyspuistoihin ja puuhotelleihin. teoksessa T. Jokela, M. Huhmarniemi, C. Haataja, & T. Issakainen (Toimittajat), Ympäristötaidetta Lapin matkailuun (Sivut 37-45). University of Lapland, Faculty of Art and Design. http://urn.fi/URN:NBN:fi:ula-201811061401
Ryynänen, K. (2011). Lumi- ja jäärakentamisen ohjekirja: Vinkkejä viranomaisille – ohjeita rakentajille. Ramk, University of Applied Sciences.
Emilia Launne, TaM, Teollisen muotoilun asiantuntija, Älykäs rakennettu ympäristö, Lapin ammattikorkeakoulu